Slider

Bardzo prosta drożdżówka


Z przepisu mojej mamy...

 Składniki:

10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 całe jajka roztrzepane
1 szklanka oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 szklanki mąki tortowej
szczypka soli
owoce według uznania (tylko nie mrożone)

Sposób przygotowania:

Składniki ułóż w głębokiej misce według kolejności podanej powyżej, zamieszaj drewnianą łyżką i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny.

Po 3 godzinach jeszcze raz zamieszaj i wyłóż na blaszkę.

Kruszonka:

0,5 margaryny
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru

Składniki razem połącz aż powstanie kruszonka. Na wierzch ciasta przed posypaniem kruszonką możesz wyłożyć dowolne owoce.


Pieczenie:

Piecz około 1 godz. w temp. 180 st.

Drożdżówka bez owoców :)
1
( Hide )

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART