Z przepisu mojej mamy...
Składniki:
10 dkg drożdży1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 całe jajka roztrzepane
1 szklanka oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 szklanki mąki tortowej
szczypka soli
owoce według uznania (tylko nie mrożone)
Sposób przygotowania:
Składniki ułóż w głębokiej misce według kolejności podanej powyżej, zamieszaj drewnianą łyżką i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny.Po 3 godzinach jeszcze raz zamieszaj i wyłóż na blaszkę.
Kruszonka:
0,5 margaryny1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
Składniki razem połącz aż powstanie kruszonka. Na wierzch ciasta przed posypaniem kruszonką możesz wyłożyć dowolne owoce.
Pieczenie:
Piecz około 1 godz. w temp. 180 st.
Drożdżówka bez owoców :)
...drożdżóweczka z truskawkami wychodzi znakomicie ...
OdpowiedzUsuń