Składniki:
2 szklanki mąki pszennej2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 - 2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
szczypta soli
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz białek należy zmiksować na gładką masę, następnie ubić białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Pieczenie:
Gofrownica do pieczenia gofrów musi być dobrze rozgrzana! Gofry najczęściej (w zależności od gofrownicy) pieczemy ok 2 - 3 minut, do rumianego koloru.
Dobrze wykładać i studzić na kratce, by odparowały.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz