Składniki:
500 g mięsa mielonego1 cebula
2 jajka
1 bułka pszenna (może być sucha)
mleko
sól morska, świeżo mielony pieprz
2 marchewki, pietruszka, pół selera
2-3 listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnkach
Sposób przygotowania:
Bułkę podziel na mniejsze kawałki i zalej mlekiem.Do miski włóż mięso, startą na tarce cebulę, dodaj odciśniętą bułkę, jajka i dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku. Następnie wyrób na jednolitą masę i poformuj w średniej wielkości kulki.
W garnku przygotuj marchewkę pociętą w słupki, pietruszkę, seler, listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego w ziarnkach, wszystko zagotuj. Do wrzącego wywaru włóż pulpety i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-12 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz