Składniki:
1 kg mąki pszennej0,5 l mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
42 g świeżych drożdży
0,5 szklanki oleju
1 jajko
z przepisu przyjaciółki Asi :)
z przepisu przyjaciółki Asi :)
Sposób przygotowania:
- Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski należy przesiać przez sito 1/2 kg mąki, wbić jajko, dodać sól, rozpuszczone drożdże i olej.
- Wymieszać składniki, aby składniki się połączyły i dolewając ciepłe mleko i posypując mąką wyrabiać ciasto, aż do czasu gdy będzie odchodzić od rąk.
- Ciasto powinno być dość gładkie, elastyczne i miękkie.
- Z wyrobionego ciasta uformować kulę, polać olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aż wyrośnie.
1) podzielić na małe kawałki na tzw. pizzerki, uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm;
2) podzielić na duże kawałki, na pizzę (ilość kawałków zależy jak duże chce się otrzymać pizze) i rozwałkować na stolnicy;
3) podzielić na 4 części, każdą osobno rozwałkować i wykrawać krążki na pierogi;
4) itp. :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz