Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki pszennej0,5 l mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
42 g świeżych drożdży
0,5 szklanki oleju
1 jajko
z przepisu cioci Asi :)
Sos do ciasta:
5 łyżeczek przecieru pomidorowego1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
szczypta soli
inne ulubione zioła (oregano, bazylia)
Dodatki:
salamiser żółty
oliwki
pieczarki
cebula
Sposób przygotowania:
Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do miski należy przesiać przez sito 1/2 kg mąki, wbić jajko, dodać sól, rozpuszczone drożdże i olej.
Wymieszać składniki, aby składniki się połączyły i dolewając ciepłe mleko i posypując mąką wyrabiać ciasto, aż do czasu gdy będzie odchodzić od rąk.
Ciasto powinno być dość gładkie, elastyczne i miękkie.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, polać olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aż wyrośnie.
Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać.
Każdy placek wystarczy posmarować 1 łyżeczką przygotowanego sosu, następnie ułożyć plastry cebuli, pieczarki, oliwki i salami oraz starty ser żółty.
Ser żółty można dodatkowo posypać przyprawą do pizzy lub ulubionymi własnymi ziołami.
Pizzerki najlepiej piec na blaszce teflonowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz