Tym razem dostałam od koleżanki zdjęcia i przepis na pyszne ciasteczka owsiane. Ania przygotowała je z przepisu swojej kuzynki Agnieszki www.mylifestyle.com.pl.
Super ciasteczka - nadają się do zabrania na wyjazdy i wycieczki z dzieckiem, zawsze coś zdrowego i smacznego pod ręką. A oto one :)
Składniki:
50 g płatków owsianych100 g mąki
100 g masła
70 g suszonej żurawiny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
90 – 100 g cukru brązowego
3-4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka płatków migdałów
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni C.2. W garnuszku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Mieszamy ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, płatki owsiane, wiórka kokosowe, migdały i dodajemy roztrzepane jajko. Następnie dodajemy przestudzone masło i całość mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.
4. Łyżką formujemy ciastka (ja na jedno ciastko brałam pół łyżki masy) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy o zachowaniu odległości między ciasteczkami – w piekarniku nam odrobinę urosną,
5. Pieczemy przez 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli ciasteczek nie zjecie od razu, polecam zamknięcie ich w pudełku – dłużej zachowają świeżość i będą nadawały się do zjedzenia nawet po tygodniu od upieczenia.
5. Pieczemy przez 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli ciasteczek nie zjecie od razu, polecam zamknięcie ich w pudełku – dłużej zachowają świeżość i będą nadawały się do zjedzenia nawet po tygodniu od upieczenia.
Zdjęcia autorstwa Ani Kaczanowskiej
Źródło przepisu: http://www.mylifestyle.com.pl/2016/03/ciasteczka-owsiane-z-zurawina.html
Brak komentarzy
Prześlij komentarz