Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba...
Do kraju tego, gdzie pierwsze ukłony
Są - jak odwieczne Chrystusa wyznanie:
"Bądź pochwalony!" Tęskno mi, Panie...
Tym samym dziś przypomnę przepis mojej kochanej mamy, jak prosto i szybko wykonać kotlety z chleba z dnia za-wczorajszego, by nie zmarnować daru nieba - naszego polskiego chleba.
Składniki:
10 kromek chleba
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
zielony koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
1 szklanka ciepłego mleka
1 cebula
bułka tarta
1 łyżka mąki pszennej
zielony koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
1 szklanka ciepłego mleka
1 cebula
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
- Chleb moczymy w mleku.
- Cebulę drobno kroimy i dusimy na oleju.
- Wszystkie składniki (jajka, duszoną cebulę, obie mąki, koperek, sól i pieprz) dodajemy do namoczonego chleba i wyrabiamy na jednolitą masę.
- Z masy chlebowej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz