Slider

Kotlety z chleba czerstwego

Po ostatnich wydarzeniach tutaj w Brukseli, od razu przypomniały mi się słowa, jak pisał nasz Cyprian Kamil Norwid: 
Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba... 

Do kraju tego, gdzie pierwsze ukłony
Są - jak odwieczne Chrystusa wyznanie: 
"Bądź pochwalony!" Tęskno mi, Panie...

Tym samym dziś przypomnę przepis mojej kochanej mamy, jak prosto i szybko wykonać kotlety z chleba z dnia za-wczorajszego, by nie zmarnować daru nieba - naszego polskiego chleba.

Składniki:

10 kromek chleba
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
zielony koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
1 szklanka ciepłego mleka
1 cebula
bułka tarta


PRZYGOTOWANIE:

  1. Chleb moczymy w mleku.
  2. Cebulę drobno kroimy i dusimy na oleju.
  3. Wszystkie składniki (jajka, duszoną cebulę, obie mąki, koperek, sól i pieprz) dodajemy do namoczonego chleba i wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Z masy chlebowej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 
  5. Smażymy na oleju na złoty kolor.






0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART