Składniki:
7 średnich ząbków czosnku6 łyżek miodu płynnego (najlepiej spadziowego z drzew iglastych lub akacjowego)
1 szklanka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
1. Czosnek należy obrać, przepuścić przez praskę do wyciskania czosnku i chwilkę odczekać.2. Czosnek umieścić w słoiczku (po uprzednim wyparzeniu go), dodać miód i zalać octem jabłkowym.
3. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką lub gazą, obwiązać słoik lub zakręcić.
4. Odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni, często potrząsając słoikiem w celu dobrego połączenia się składników.
5. Płyn odcedzamy przez wyjałowioną gazę, wyciskamy resztki czosnku i zlewamy do buteleczek z ciemnego szkła.
6. Płyn należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Zastosowanie:
1. Do płukania jamy ustnej i gardła: 2-3 łyżki płynu przeznaczamy na 1/2 szklanki ciepłej wody.
2. Wspomagająco przy biegunce i zatruciach pokarmowych: 2 łyżki płynu przeznaczamy na 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody - pijemy 3 razy dziennie.
2. Wspomagająco przy biegunce i zatruciach pokarmowych: 2 łyżki płynu przeznaczamy na 1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody - pijemy 3 razy dziennie.
Przed każdym użyciem płynu, należy do wymieszać.
Flickr Imags