Slider

Tatar wołowy

Długo zastanawiałam się co przygotować na sobotni wieczór ze znajomymi, a co najważniejsze miało to być szybkie danie. I tak befsztyk tatarski okazał się 100% trafionym pomysłem, smacznym a przy tym całkiem wykwintnym daniem.

Składniki:

300 g zmielonej wołowiny (najlepsza jest polędwica wołowa)
2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka sosu sojowego
papryka ostra mielona
sól
papryka słodka i ostra
pieprz czarny świeżo mielony
1 cebula
2-3 ogórki konserwowe
3 żółtka

Wykonanie:

Do wołowiny należy dodać oliwę i sos sojowy oraz wyrabiając doprawiać solą, pieprzem i papryką. Dobrze wyrobione mięso odstawić na ok. 10 min do lodówki. 
W tym czasie cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek.
W celu uformowania "miseczek" z mięsa można zwilżyć ręce oliwą. Do środka "miseczek" z mięsa wlewamy żółtka, a ogórki i cebulkę układamy dookoła dekorując półmisek według uznania.


Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART