Składniki
ciasto:
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
3 łyżki ciemnego kakao
250 g - 1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
5 łyżek wody
cukier waniliowy
masa serowa:
500-700 g dobrego sera twarogowego1,5 szkl. cukru
3 łyżki ciemnego kakao
250 g - 1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
5 łyżek wody
cukier waniliowy
masa serowa:
4 jajka
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego
dodatkowo:
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
I. Przygotowanie ciasta
- Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić, gotować przez 5 min, po czym pozostawić do wystudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Żółtka dodać do masy, wymieszać i odlać pół szklanki na polewę.
- Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek.
- Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta.
II. Przygotowanie masy serowej
- Ser (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miękkie masło i stopniowo dodawać zmielony ser.
- Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać.
- Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na masę kakaową.
- Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory.
Pieczenie:
- Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
- Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem polać polewą czekoladową i można posypać wiórkami.
Po ostudzeniu drugiego dnia na półmisku.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz