Tym razem przedstawiam przepis na bigos z kuchni mojej mamy, na mięsie z ubitej zwierzyny, czyli na dziczyźnie. Dziczyzna charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu, wysokimi walorami smakowymi i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej dziczyzna zawiera więcej białka niż mięso zwierząt hodowlanych, obfituje w potas, sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo.
Składniki:
1 kg dziczyzny
1 główka kapusty
1 kg. kiszonej kapusty
3-5 suszonych grzybów
4 cebule
1 główka czosnku
2 łyżki smalcu
30 dag boczku
10 dag suszonych śliwek
3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 kg. kiszonej kapusty
3-5 suszonych grzybów
4 cebule
1 główka czosnku
2 łyżki smalcu
30 dag boczku
10 dag suszonych śliwek
3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy.
- Mięso i boczek kroimy w kostkę i dusimy.
- Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy.
- Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami.
- Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem.
- Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Zostawiamy ugotowany bigos na noc.
- Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.
- Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez 15 min.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz