Dzisiaj otrzymałam od mojej siostry Moniki przepis na sernik na zimno z malinami i migdałami, oj by się posmakowało, tylko te 1000 km odległości. Piszę się na kolejny, a w międzyczasie sama spróbuję swoich sił, bo do września nie wytrzymam.
Składniki:
150 g biszkoptów100 g masła
1 kg serka waniliowego homogenizowanego
3 łyżki migdałów łuskanych blanszowanych
20 g żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
maliny
2 łyżki wiórek kokosowych
2 galaretki owocowe (truskawka/malina)
Sposób przygotowania:
- Biszkopty należy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem i delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowane biszkopty przesypujemy do tortownicy (ok. 26 cm) i dokładnie ugniatamy palcami by biszkoptowy spód dokładnie przylegał do formy.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, po czym zalewamy nią serki waniliowe i wszystko miksujemy, tak by się dobrze połączyła z serkami.
- Dodajemy do serków połączonych z żelatyną jeszcze migdały łuskane blanszowane i mieszamy.
- Całość przelewamy do tortownicy na biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin, do czasu aż ser stężeje.
- Przygotowujemy pierwszą galaretkę używając nieco mniej wody jak w przepisie (ok 400 ml), dosypujemy wiórki kokosowe i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Następnie na wierz sernika układamy owoce, wylewamy chłodną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki.
- Przygotowujemy drugą galaretkę używając również nieco mniej wody niż w przepisie (ok 400 ml), studzimy, wylewamy na pierwszą warstwę i ponownie wkładamy do lodówki.
- Po zastygnięciu drugiej warstwy galaretki sernik jest gotowy do jedzenia.
Pyszny sernik
OdpowiedzUsuń