W czasie sezonu truskawkowego nie może zabraknąć na niedzielnym stole ciasta z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki mleka
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
cukier puder do posypania
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuścić lekko podgrzewając, wsypać cukier wanilinowy i wlać mleko. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier, tak by powstała gęsta masa. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
- Do jajecznej masy należny stopniowo wlewać roztopione masło ciągle mieszając. Na końcu dodać w partiach mąkę i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
- Truskawki oprószyć lekko mąką, pokroić na kawałki i poukładać na wierzchu ciasta.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C przez godzinę (na funkcji góra-dół).
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje dla pomocnika ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, pomocnik dzisiaj pomagał przy jabłeczniku - też była zabawa :)
UsuńWygląda rewelacyjnie ! Rzeczywiście jest takie soczyste na jakie wygląda ?
OdpowiedzUsuńTak, należy tylko zwrócić uwagę, by nie przetrzymać ciasta w piekarniku.
UsuńMi zdarzało się wyjąć je już po 45 minutach, zależy to od nagrzania piekarnika.