Slider

Maślane ciasto z truskawkami



W czasie sezonu truskawkowego nie może zabraknąć na niedzielnym stole ciasta z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…


Składniki:

2,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki mleka
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Masło rozpuścić lekko podgrzewając, wsypać cukier wanilinowy i wlać mleko. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.

  • Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier, tak by powstała gęsta masa. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  • Do jajecznej masy należny stopniowo wlewać roztopione masło ciągle mieszając. Na końcu dodać w partiach mąkę i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
  • Truskawki oprószyć lekko mąką, pokroić na kawałki i poukładać na wierzchu ciasta.

  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C przez godzinę (na funkcji góra-dół).

  • Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 




4
( Hide )
  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje dla pomocnika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, pomocnik dzisiaj pomagał przy jabłeczniku - też była zabawa :)

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie ! Rzeczywiście jest takie soczyste na jakie wygląda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, należy tylko zwrócić uwagę, by nie przetrzymać ciasta w piekarniku.
      Mi zdarzało się wyjąć je już po 45 minutach, zależy to od nagrzania piekarnika.

      Usuń

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART