Składniki:
Obrane warzywa (90 g):
- 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
- 1/2 pietruszki (10 g)
- cząstka selera (10 g)
- por (10 g)
- średni pomidor (80 g)
- żółtko (20 g)
- łyżeczka mąki pszennej (5 g)
- woda (100 ml)
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
- Pomidora najpierw należy sparzyć wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy.
- Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody.
- Ciasto wlewamy cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i gotujemy.
Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.
UWAGA:
Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia.
Niestety jak gotowałam dla mojego synka kilka lat temu to nie myślałam o robieniu zdjęć, więc jeśli przygotujesz danie według tego przepisu dla swojego synka lub córeczki to prześlij, a ja z przyjemnością opublikuję za Twoją zgodą i z Twoim komentarzem :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz