Slider

Marchewkowe ciasto


Marchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :)

Składniki:

2 szklanki utartej marchewki
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
1 szklanka bakali
szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1 szklankę oleju utrzeć ze szklanką cukru dodając kolejno 4 jajka 
  • sypkie składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki sody dodać do masy i dokładnie wymieszać
  • marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i wraz z bakaliami dodać do ciasta, zamieszać 
  • wyłożyć ciasto do keksówki - formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką
  • piec około 40 minut w gorącym piekarniku ok. 190 st.C
  • po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować miodowo-serkową polewą








Smacznego :)

0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART