Marchewkowe słodkie szaleństwo na stole, przysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :)
Składniki:
2 szklanki utartej marchewki2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
1 szklanka bakali
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- 1 szklankę oleju utrzeć ze szklanką cukru dodając kolejno 4 jajka
- sypkie składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki sody dodać do masy i dokładnie wymieszać
- marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i wraz z bakaliami dodać do ciasta, zamieszać
- wyłożyć ciasto do keksówki - formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką
- piec około 40 minut w gorącym piekarniku ok. 190 st.C
- po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować miodowo-serkową polewą
Brak komentarzy
Prześlij komentarz