Tak jak w wielu domach przysmakiem dzieci są pierogi ruskie, tak wiele jest możliwości ich podania jak i przygotowania. Moja mama /choć częściej już zwana babcia Stasia / jak już zabiera się za pierogi to wyklei ich ponad 200. Nadwyżka, a jej jest zawsze sporo :) zostaje obsuszona po lekkim podgotowaniu i porcjami zamrożona. Tak więc zawsze gdy tylko pojawiamy się u mamy możemy liczyć na porcyjkę pierożków. Dzisiaj postanowiłam na kolacje zrobić je nie całkiem sama, ale z pomocą mojego małego kochanego 5-letniego kuchcika, oczywiście według sprawdzonego przepisu mamy. Wyszły bezbłędnie, radość wspólnego z dzieckiem gotowania najwspanialsza, zabawa z ciastem przednia, tylko na jutro nic nie zostało :(
Proporcje na przygotowanie ok. 40 sztuk pierogów.
3 łyżeczki oleju
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
szczypta soli
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki najlepiej typu 4503 łyżeczki oleju
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
1/2 kg ziemniaków
150 g białego sera (tłustego) tzw. twarogu
1 niewielka cebula
smalec do podsmażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
Pierogi ruskie dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub przesmażonym z cebulką boczkiem.
smalec do podsmażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie farszu:
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, tak by powstało puree.
- Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić.
- Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę.
- Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu.
- Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie ciasta:
- Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając bardzo powoli ciepłą wodę wyrabiać ciasto (na gładką i sprężystą masę nie klejącą się do dłoni). Ciasto nie może być ani za mokre, ani za twarde, więc ilość wody należy dostosowywać w trakcie wyrabiania (może się zdarzyć, że będziemy potrzebować trochę więcej lub wody trochę nam zostanie).
- Podzielić ciasto na pół i kolejno rozwałkować dość cienko na stolnicy posypanej mąką.
- Wykrawać koła kubkiem o trochę większej średnicy niż ma szklanka.
- Na środek każdego kółka wystarczy nałożyć ok. łyżeczki farszu, złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi dociskając ciasto tworząc fale.
- Sklejone, surowe pierogi układamy na tacce lekko posypanej mąką, możemy również przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
- Do dużego garnka wlać wodę, lekko posolić i zagotować. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać partiami pierogi, nie może być ich za dużo, bo się posklejają. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką i poczekać, aż wypłyną na powierzchnie wody.
- Po wypłynięciu pierogów wystarczy gotować je dosłownie kilka minut (ok. 3 min. w zależności jak grube jest ciasto). Po czym należy wyjąć łyżką cedzakową pierogi na durszlak i lekko zrosić je zimną wodą, gdy obciekną wyłożyć na talerz lub do miski i od razu polać stopionym tłuszczykiem, aby się nie posklejały.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz