Składniki:
1 kg ziemniaków
4-5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek
5 jajek ugotowanych na twardo
2 duże cebule
sól, pieprz
szklanka śmietany lub śmietany pół na pół wymieszanej z kefirem
1 surowe jajko
2 - 3 łyżki startego ostrego sera
łyżka mąki
3 łyżki tłuszczu
Inspirowana dokumentem źródłowym [6]
Sposób przygotowania:
- Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, po czym pokroić w paski. Jeśli zapiekankę przyrządzamy z pieczarek, należy je umyć, pokrajać w paski i zrumienić w łyżce tłuszczu, dodając sól i pieprz.
- Wyszorować ziemniaki ugotować w skórkach obrać i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać pokroić w krążki i zeszklić na łyżce tłuszczu.
- Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plasterki.
- W płaskim wysmarowanym tłuszczem rondelku lub żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki, grzyby, cebulę i jajka, każdą warstwę posypywać lekko solą i pieprzem, ostatnią wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
- Śmietanę wymieszać z mąką, jajkiem, dodać pół szklanki wywaru z grzybów (lub wody) doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki.
- Posypać serem wstawić do nagrzanego do 160 st.C piernika na 30 piekarnika na 30 minut.
- Podać z surówką.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz