od 11 miesiąca - mój Antoś tą zupką się zajadał :)
Składniki:
Obrane warzywa (90 g):- 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
- 1/2 pietruszki (10 g)
- cząstka selera (10 g)
- por (10 g)
- średni pomidor (80 g)
- żółtko (20 g)
- łyżeczka mąki pszennej (5 g)
- woda (100 ml)
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
- Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj.
- Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody.
- Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj.
- Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10 miesiąca życia.
- Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz