Składniki:
60 dag (3 szklanki) mąki35 dag (1,5 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka kakao
1 kg jabłek
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami.
- Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto.
- Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 30 minut).
- Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 ciasta rozwałkować lub kawałkami sklejając wyłożyć nim blachę, 1/3 podzielić na kilka kawałków i włożyć do zamrażarki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach i wyłożyć na ciasto.
- Ubić pianę z 5 białek na sztywno, ciągle ubijając dodać kolejno szklankę cukru i 1 opakowanie budyniu waniliowego, po czym sztywną pianę wyłożyć na jabłka.
- Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na pianę z białek.
- Jabłecznik piec 45-50 min w gorącym piekarniku.
- Jabłka można zastąpić rabarbarem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz