Slider

Prosta lazania z mięsem mielonym

Prosta lazania bez sosu beszamelowego, szybka w przygotowaniu z marchewką i mięskiem mielonym, zapiekana z żółtym serem, jest po prostu przepyszna.

Składniki

400 g mięsa mielonego wieprzowego
500 g sosu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 większe marchewki
300 g żółtego sera
sól i pieprz
bazylia
oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
makaron lazania

Sposób przygotowania

  • Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie, po czym przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni podsmażyć mięsko dodając przyprawy i pokrojony w bardzo drobną kostkę czosnek, podlać sosem pomidorowym i dodać marchewkę z cebulką. 
  • Wszystkie składniki razem wymieszać, chwilę gotować tak by sos zrobił się dość gęsty.
  • Dno naczynia do lazanii zwilżyć oliwą i położyć płaty lazanii jeden obok drugiego pokrywając całe dno naczynia. Następnie wlać 1/4 przygotowanego gorącego sosu i posypać startym serem, następnie położyć płaty lazanii, 1/4 sosu mięsnego, posypać serem i ponownie sos, ser i płaty lazanii, sos, ser i płaty lazanii. Na ostatnią warstwę lazanii wykładamy sos mięsny i pokrywamy warstwą startego sera żółtego.
  • W zależności od ilości składników warstw może być znacznie więcej, ważne jest by całość zamykał ser.
  • Ostawiamy tak przygotowaną lazanię na ok. 30 minut po czym pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 45 min.

Tak przegotowaną lazanię można odgrzewać, a ja nawet uważam, że odgrzewana jest smaczniejsza :)



Smacznego!
0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART