Plan obiadowy trzeba było dzisiaj szybko przebudować, zakupienie choinki poszło gładko, ale zorganizowanie do niej stojaka prawie graniczyło z cudem, ale udało się - nie ma jak wykorzystanie desek z palety :). Tym samym zapach świąt zagościł u nas w domu, a z nim na stole zagościła zupa z ciecierzycą, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła do gustu chłopakom, mój 5-latek chciał nawet dokładkę.
Składniki:
250-300 g ciecierzycy z puszki200 g wędzonej szynki
1 puszka pomidorów bez skórki
2 marchewki
1 por
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
pieprz czarny w ziarnkach
liść laurowy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz,
ostra przyprawa z papryczek chili
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy, po czym przekładamy do innego naczynia. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju.Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała.
Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i posypujemy pietruszką. Ostrą przyprawą chili doprawiamy zupę tylko w przypadku gdy podajemy ją dla dorosłych. Podajemy na stół gorącą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz