Nie tylko na tłusty czwartek - smaczne, jedyne w swoim rodzaju chrusty na piwie !!! Nie można im się oprzeć, pokusa murowana :)
Składniki:
4 żółtka1/3 szklanki piwa jasnego
1 szklanka mąki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Żółtka dokładnie mieszamy z piwem i dosypujemy mąkę z solą i dość długo wyrabiamy ciasto, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy bardzo cienko (jak na makaron), starając się nie posypywać mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na paski około 2 cm szerokości i 6 cm długości /chrusty powiększają swoją objętość podczas smażenia/.
- W środku każdego paska robimy nacięcie, przez nie przekładamy jeden koniec, tak aby utworzył się węzeł.
- Chruściki smażymy z obu stron na jasny kolor w głębokim, mocno rozgrzanym oleju.
- Osączamy na papierowym ręczniku.
- Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz