Kolejna ciekawa propozycja ze szpinakiem z kuchni babci Stasi.
Składniki:
1 opakowanie wafli2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego
25 dag. sera mascarpone
2 łyżki masła klarowanego
pieprz biały , sól
6 ząbków czosnku
1/2 szklanki bułki tartej do panierowania
1 jajko
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku.
- Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę.
- Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia.
- Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki.
- Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron.
Wafle ze szpinakiem smakują również dobrze na zimno bez panierowania.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz