Slider

Chlebek na zakwasie

Przepis otrzymany z tzw. "rąk do rąk", sprawdzony i niezawodny. Warto spróbować własnego ciemnego chlebka z dodatkami jak ziarna słonecznika. Przepis na dwa chlebki do wielkości blaszki (keksówki).

Składniki:

1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka  pestek dyni
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka otrębów pszennych
1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki soli
1 łyżka cukru

6 szklanek letniej wody
2 łyżki miodu
zakwas
ziarna słonecznika lub dyni do posypania

Sposób przygotowania:

  • Dziewięć pierwszych składników (suche produkty) sypiemy do miski i mieszamy. 
  • Wodę należy zagotować, ostudzić do temp. ok. 46 st.C i dodać 2 łyżki miodu. 
  • Do wymieszanych sypkich składników dodajemy zakwas, wlewany wodę z miodem i mieszamy.
  • Odkładamy do litrowego słoika zakwas na kolejny raz (ok. 1/2) i możemy tak przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba.
  • Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu.
  • Keksówki wypełniamy ciastem do ok. 2/3 wysokości i posypujemy ziarnami dociskając mokrą łyżką do ciasta.
  • Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h przykryte ściereczką.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C przez około 1 godz. i 15 min.
  • Na 10 minut przed wyjęciem chleb smarujemy oliwą, wtedy skórka będzie brązowa i chrupiąca.
  • Chlebek przechowujemy w szafce lub chlebaku zawinięty w lnianą ściereczkę.

Smacznego :)
0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART