Składniki:
1 szklanka siemienia lnianego1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka otrębów pszennych
1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
6 szklanek letniej wody
2 łyżki miodu
zakwas
ziarna słonecznika lub dyni do posypania
Sposób przygotowania:
- Dziewięć pierwszych składników (suche produkty) sypiemy do miski i mieszamy.
- Wodę należy zagotować, ostudzić do temp. ok. 46 st.C i dodać 2 łyżki miodu.
- Do wymieszanych sypkich składników dodajemy zakwas, wlewany wodę z miodem i mieszamy.
- Odkładamy do litrowego słoika zakwas na kolejny raz (ok. 1/2) i możemy tak przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba.
- Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu.
- Keksówki wypełniamy ciastem do ok. 2/3 wysokości i posypujemy ziarnami dociskając mokrą łyżką do ciasta.
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h przykryte ściereczką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C przez około 1 godz. i 15 min.
- Na 10 minut przed wyjęciem chleb smarujemy oliwą, wtedy skórka będzie brązowa i chrupiąca.
- Chlebek przechowujemy w szafce lub chlebaku zawinięty w lnianą ściereczkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz