Pierwsze oznaki wiosny na zewnątrz i czas by podnieść odporność, uzupełnić niedobory witamin, soli mineralnych i zadbać o dobre samopoczucie. Szklanka soku z buraków to istna bomba witaminowa, którą warto właśnie na wiosnę sobie zafundować !
Składniki:
1,50 kg buraków5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
gałązkę koperku
Sposób przygotowania:
- Na początek należy przygotować zalewę: 1 litr wody z 1 łyżką soli zagotować i przestudzić.
- Buraczki obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoika dodać pozostałe składniki i zalać przestudzoną zalewą (zalewa musi przykryć całe buraki).
- Odstawić na 5-6 dni, po tym czasie zebrać delikatnie szumowinę, przecedzić i rozlać do słoiczków, wstawić do lodówki.
Pić codziennie po 1 szklance soku.
Warto wiedzieć, buraki to żródło:
Warto wiedzieć, buraki to żródło:
- Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C
- Pierwiastków, jak: żelazo, potas (tylko 2 buraki to az 528mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
- Błonnika
- Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
Super wpis, który zawiera bardzo przydatny przepis. Uważam, że każdy z nas powinien jak najlepiej dbać o zdrowie. Przekonałam się o tym ostatnio, gdy zaczęłam mieć problemy z kolanem. Z tego powodu zgłosiłam się do fizjoterapeuty w Łodzi.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis, ponieważ od jakiegoś czasu staram się bardzo dbać o swoje ciało oraz zdrowie. Oprócz tego zależy mi na lepszej formie, dlatego regularnie chodzę na siłownię i przyjmuję kreatynę.
OdpowiedzUsuń