Slider

Wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku


Jak to się mówi, potrzeba matką wynalazku, tak w kuchni brak określonego składnika sprawia, że odkrywamy nowe smaki. Mleko w proszku zastąpione kaszą manną i dodanie orzechów okazało się strzałem w dziesiątkę, zatem dodaję do notatnika. Szybki, prosty i smakowity deserek do niedzielnego obiadku - wafle czekoladowo-orzechowe bez mleka w proszku.

Składniki:

1 opakowanie wafli
250 g masła lub margaryny
4 łyżki kakao
1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżki kaszy manny
6 łyżek bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:


  • W garnku na małym ogniu, rozpuszczamy margarynę/masło, po czym dodajemy mleko, kakao, cukier i kaszę mannę.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadnego grudki i gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje. 
  • Gotową masę odstawiamy by lekko przestygła, po czym dodajemy orzechy, mieszamy i tak gotową masą smarujemy po kolei wafle od strony drobniejszej kratki.
  • Na koniec delikatnie dociskamy, by wafle dobrze się skleiły. 
  • Gotowy wafel zawijamy w folię spożywczą (przezroczystą) i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. 


Oczywiście andruty bardzo dobrze smakują jeszcze przez klika dni (przechowując je w lodówce), pod warunkiem, że uda się ich nie zjeść w ciągu kilku godzin :).

0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART