Pyszna przekąska lub dodatek do drugiego dania, czyli kalafior w panierce. Różyczki kalafiora gotujemy, a następnie smażymy na rumiano w pysznej panierce z jajka i bułki tartej. Kalafior w smażonej odsłonie, chrupki nawet na drugi dzień.
Składniki:
1 kalafior2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki mleka
szczypta soli
olej
Sposób przygotowania:
Krok 1Kalafior pokroić w średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Kalafior nie może być zbyt miękki.
Krok 2
Ugotowany kalafior ostudzić. W miseczce rozbić jajka z dodatkiem soli.
Krok 3
Różyczki kalafiora zanurzać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia.
Smacznego :)
Bardzo fajny, prosty przepis. Takie lubię najbardziej, bo nie są czasochłonne. Kalafior bardzo lubię, chociaż zawsze mam problem z jego zapachem. Póki okap teleskopowy działa pełną parą, to jakoś daję radę :)
OdpowiedzUsuń